Advertentie

Verhardingsclassificatie

Inhoudstafel

Waarom een onderscheid maken?

Afhankelijk van jouw recreatieve toepassingen wil je bepaalde verhardingstypes vermijden: Een racefietser wil ten alle tijden een onverhard of slecht wegdek vermijden, terwijl een avontuurlijke mountainbiker verkeur geeft aan onverharde en gewaagde paden; een gezinswandeling verloopt bij voorkeur over half verharde paden, terwijl een trektocht gerust langs overgroeide paden mag gaan. Onderstaande typologie wordt door RouteYou gebruikt in zijn toepassingen (vb: routeplanner, kaarten) om afhankelijk van de modus bepaalde wegen te promoten of af te raden.

Typologie van verharding

Verhard goede conditie

Wegen aangelegd in asfalt, beton of tegels en die zich in een goede staat bevinden. Daaronder verstaan we wegen waar je weinig trillingshinder ervaart; de gewaarwording van trillingen tijdens toepassingen op deze wegen wordt niet ervaren als storend en ongemakkelijk.

Verhard slechte conditie

Verhard Slechte conditie 

Provincie Vlaams Brabant

Wegen aangelegd in asfalt, beton of tegels die door intensief gebruik of slecht onderhoud veel putten en oneffenheden vertonen. De toestand van deze weg kan vaak leiden tot discomfort en materiaalpech. Wegen in kasseien en klinker worden ook in deze klasse geplaatst omdat deze vaak ervaren worden als wegen met veel trillingshinder.

Onverhard goede conditie

De regel die we hanteren is de volgende: indien een onverharde weg ook na 1 week regen nog behoorlijk te berijden valt, dan is dat een onverharde weg in goede conditie. Maw, het moet aangenaam fietsen zijn voor gebruikers met een recreatieve fiets. Meestal worden dit soort wegen goed gesmaakt door recreatieve fietsers en wandelaars maar bv. niet door racefietsers.

Meestal hebben dit soort wegen ook een type (losse) verharding die halfverharding genoemd wordt. Deze paden zijn vaak aangelegd in losbasis materiaal zoals steenslag of grind op een fundering. Dikwijls is het los materiaal bewerkt of verstevigd.

Onverhard slechte conditie

Onverhard slechte conditie

A

Paden in zachte verharding en zonder fundering; voor extensief gebruik. Een te intensief gebruik of slechte weersomstandigheden resulteert op deze paden vaak in diepe plassen en spoorvorming. Deze paden worden vaak gebruikt voor avontuurlijkere wandelingen, als mountainbike- of ruiterpad, brandwegen of dienstwegen.

Als Kaartlaag

We willen het je zo makkelijk mogelijk maken om de wegen te kiezen die voor je route geschikt zijn. Daarom maakten we op basis van onze verhardingsclassificatie een kaartlaag waarin verschillende wegkenmerken aangeduid worden. Ook in deze kaartlaag zie je een onderscheid tussen goed en slecht onverhard alsook kasseistroken, wegen met onvolledige verharding of een verhard wegdek in slechte staat.

icoon beschijving
Kasseien: Weg of pad heeft een verharding in kasseien
Weg heeft een verharding met structuur (Betonklinkers, Tegels, ...) of een verhard wegdek in slechte staat.
Weg heeft een onverhard maar stabiel wegdek maar is van goede kwaliteit. Meestal bestaat dit wegdek uit fijne, aangestampte materialen zoals steenslag.
Weg heeft een onverhard wegdek in losse materialen of grond, vaak onderhevig aan spoorvorming. Vaak moeilijk of slecht berijdbaar onder natte omstandigheden.

Eenmaal genoeg ingezoomd, verschijnt de geometrie van het pad of de weg; Een kasseistrook wordt weergegeven door een grijze lijnGoed onverhard wordt weergegeven door een gele lijnslecht onverhard wordt weergegeven door een een oranje lijn.

Naar volledige legende.

Opgelet! Deze kaartlaag werkt niet in combinatie met Google Maps. 

    

Hoe sluitend is deze classificatie?

Wij doen er alles aan om deze classificatie sluitend te maken voor onze wegdatabanken. Echter, een wegennetwerk en zeker trage wegen zijn constant onderhevig aan veranderingen en soms kan de classificatie in onze databank niet meer overeenkomen met de werkelijkheid. Als je tijdens het plannen van jouw route of op terrein een fout detecteert, kan je die ons altijd bezorgen via de mapreporter.

Veelgestelde vragen (FAQs)

"Hoe kan ik weten hoeveel onverhard er in een route zit?"

Als jij of iemand anders een route maakt op RouteYou, dan gaat de Star-Tracker van RouteYou die route analyseren qua eigenschappen (zoals hoeveel km onverhard, autlouw/autovrij, hoevee lkm fietspad,...). Je vindt die analyse na een 10-tal seconden na aanmaak bij de reacties (commentaar) op de route.

 

 

Terug naar RouteYou

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com