Advertisement

You are viewing this topic in Dutch. There is an English version available. Click here to view it.

Samen een netwerk uittekenen

Table of contents

Waarom samen een netwerk uittekenen?

Netwerken zijn een fantastische manier om duidelijk te maken welke trajecten geschikt, interessant of mooi zijn. Een netwerk laat toe om als gebruiker creatief zelf trajecten samen te stellen op maat van de gebruiker.

De kennis van de verschillende elementen van zo een netwerk zit meesal niet bij een persoon maar een groep van personen én dan is het nodig om in groep zo een netwerk samen te stellen. Daar gaat dit onderwerp over.

De 3 stappen om samen een netwerk uit te tekenen

Stap (1) Trajecten tekenen en bundelen

Stap 1 is het uittekenen van trajecten door de verschillende deelnemers. In deze fase wordt enkel uitgegaan van de individuele kennis van elke auteur.

Elke auteur tekent haar/zijn eigen voorkeurtraject(en). Dat kan met de RoutePlanner (zie verder).

De auteur stelt de route(s) publiek of deelt die privé in een groep waar anderen (bv. groepsleden) commentaar kunnen geven op het traject.

Stap (2) Testing, discussies en consolidatie

Testing

De voorgesteld trajecten kunnen best getest worden in praktijk. Dit kan door de route af te drukken (roadbook)[/help of digitaal af te rijden of stappen via [help=580]smartphoneof GPS.

Debat

Na de testfase kunnen andere deelnemers van het project via commentaar (reacties) een bevinding, mening of een vraag toevoegen aan de route/traject.

De auteur kan op de reacties een antwoord of argument geven. Zo ontstaat er een discussie + argumentatie + consolidatie.

Het debat kan best geörganiseerd worden in kleinere groepen (zie verder) die werken omtrent deelaspecten van het netwerk.

Consolidatie

Uit het debat volgt best één voorstel voor een bepaald traject, zodat er een netwerk ontstaan van geconsolideerde en goedbevonden trajecten. Dat kan door een verantwoordelijke per deel uitgewerkt worden of via co-auteurschap.

Het kan zijn dat deze iteratie verschillende keren herhaald moet worden. 

Stap (3) Integratie, visualisatie en routeerbaar maken

De derde fase is de integratie van het netwerk: het visueel voorstellen als één netwerk, op kaart aanleveren en al dan niet routeerbaar maken van het netwerk. Er kan ook voor gekozen worden om een netwerk puur als grafische laag en als achtergrond te visualiseren in routeplanners.

Wat moeten de deelnemers doen?

Stap 1: Maak een account

Lees hier hoe je een account aanmaakt (als je die nog niet hebt). 

Stap 2: Log in

Als je een account aanmaakt dan ben je al direct ingelogd. Indien je reeds een account hebt en je bent nog niet ingelogd, log dan eerst in. Lees hier hoe.

Stap 3: Teken jouw voorstel-traject uit

Via de RouteYou RoutePlanner kan je een traject uittekenen dat jij wenst aan te bieden als element van het netwerk.

Stap 4: Koppel de route aan een relevante groep

Meestal zal een dergelijk project bestaan uit verschillende (werk)groepen. Groepen zijn een handige manier om structuur te behouden in je project. Je kan er o.a. routes in groeperen.

Koppel je route aan de relevante groep(en). Hoe je dat doet lees je hier.

In het voorbeeld van het project BXLdotNODE zijn er 6 groepen gemaakt:

Stap 5: Word lid van de relevante (werk) groepen

Waarom lid worden?

Zoals hoger beschreven zijn groepen een handige manier om structuur te behouden in je project. Een groep kan ook "gebruikers" groeperen.

Dat is handig om op de hoogte te blijven van activiteiten in de groep en handig om samen routes te editeren, of om privé routes te zien.

Hoe lid worden

Er zijn twee manieren om als gebruiker lid te worden van de groep:

  1. Je maakt jezelf lid van een groep: lees hier hoe je dat doet.
  2. Je wordt uitgenodigd om lid te worden van een groep en je bevesigt je lidmaatschap: lees hier hoe je als beheerder van een groep iemand kan uitnodigen om lid te worden van een groep.

Verschillende "rollen" binnen een groep en samen routes editeren

Als beheerder van een een groep kan je de leden van je groep meer rechten geven door hun rol te veranderen. Zo kan je hen auteur maken. 

Dat is handig als je gezamenlijk aan een route wenst te werken. Je kan bij een route aangeven of er co-auteurs zijn die die route ook mogen editeren. Dat doe je door bij het onderdeel 'co-auteur' een groep te koppelen. Lees daar hier meer over.

Back to RouteYou

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com