Advertentie

Virtuele knooppunten en virtuele knooppuntennetwerken

Inhoudstafel

Wat is een virtueel knooppuntennetwerk?

De populaire navigatie via het knooppuntensysteem zorgt ervoor dat dit soort netwerken zich nog dagelijks uitbreiden: in andere regio's en landen. De meeste netwerken worden ook fysiek op het terrein bewegwijzerd met borden. Echter in sommige gevallen wordt het knooppuntennetwerk enkel digitaal aangeboden en zijn er geen bewegwijzeringsborden op het terrein. In dat geval spreken we van een virtueel knooppuntennetwerk.

Hoe kan je zien dat knooppunten virtueel zijn?

Op RouteYou bieden wij zowel de fysieke als de virtuele knooppuntennetwerken aan en is het ook mogelijk een route te maken die fysieke en virtuele knooppunten combineert. Om het onderscheid duidelijk te maken worden fysieke knooppunten weergegeven in een cirkel omrand met een volle lijn en virtuele knooppunten in een cirkel omrand met een streepjeslijn. Deze weergave wordt zowel online, in de navigatie als in de prints toegepast.

Waarom kiezen voor een virtueel knoopuntennetwerk?

Als je het budget hebt om een fysiek knooppuntennetwerk aan te leggen, is dat zeker de beste optie. Maar dat budget is er niet altijd, of onvoldoende. Of slechts voor een beperkt aantal type netwerken (zoals recreatief fietsen en wandelen). Of er is ook geen budget gegarandeerd voor het onderhoud. De populariteit van menig fysiek knooppuntennetwerk is ten onder gegaan omdat bordjes niet onderhouden worden. En slechts bij een klein percentage van het niet goed zichtbaar zijn van fysieke bordjes kom je snel tot heel wat problemen in gebruik van een fysiek knooppuntennetwerk.

Je kan een virtueel knooppuntennetwerk ook zien als een stap naar een fysiek knooppuntennetwerk.

De belangrijskte factoren die voor een virtueel netwerk pleiten zijn:

Het knooppuntenetwerk als gekend concept gebruiken

Knooppuntennetwerken zijn zeer sterk ingeburgerd, en dat zelfs meer en meer internationaal. Ze hebben de volgende belangrijke pluspunten:

  1. Gebruikers hebben vertrouwen in de goede kwaliteit van de paden en wegen die tot een knooppuntennetwerk behoren. Met ander woorden, als je een route over het knooppuntennetwerk plant schatten gebruikers terecht in dat dit een zeer geschikt, mooi pad is en dat men ten volle zal genieten van de tocht.
  2. Het uitstippelen van trajecten via knooppunten is makkelijk. De beschrijving van (lange) route kan zeer compact door gebruik te maken van knooppunten. Het is ook makkelijk een route in te tekenen via een planner aan de hand van knooppunten.
  3. Je kan snel heel wat route-varianten maken op basis van een knooppuntennetwerk.
  4. Via bebording is het ook makkelijk zo een route te volgen zonder gebruik te maken van een kaart. Je hoeft dus niet te kunnen kaartlezen om een knooppuntenroute af te leggen. En dat is voor een grote groep gebruikers toch een belangrijk pluspunt.  

Het is dat (belangrijke) laatste voordeel dat natuurlijk wegvalt bij virtuele knooppuntennetwerken. We lichten hier de voordelen even toe:

Snelheid in realisatie

Een virtueel knooppuntennetwerk kan je snel aanleggen. In het Brussels gewest werd in samenwerking met RouteYou op 3 maand tijd zo een virtueel fietsknooppuntennetwerk aangemaakt en live gebracht als knooppuntenplanner. En dat samen met vrijwilligers. Later werd het overngenomen door de bevoegde instanties.

De fysieke bebording neemt meestal een 10-voud in mensuren en doorlooptijd. Ook qua overleg is het aanleggen van een fysiek netwerk complexer, omdat voor de bebording heel wat instanties betrokken zijn.

Prijs

Vanzelfsprekend vertaalt dit alles zich in prijs. Niet alleen in mensuren maar ook nog eens in materiaal.

Flexibiliteit & onderhoud

Aanpassingen virtueel gaan ook zeer snel, wat zeker niet evident is als er ook borden dienen verplaatst of verwijderd te worden. Daarom is het zeker niet onverstandig om als eerste stap een virtueel netwerk op te zetten, en pas, als de kwaliteit bewezen is, over te stappen naar een fysieke versie. 

Een nadeel van een fysiek knooppuntennetwerk is zeker het gebrek aan robuustheid. Daarmee wordt bedoeld dat, als er één bordje vernield of niet zichtbaar is door bijvoorbeeld overhangende begroeiing, het navigeren via borden te velde in duigen valt.

Door die grote flexibiliteit, en lagere kost is het dus ook mogelijk om veel meer type netwerken aan te bieden, ook voor die activiteiten die niet zo populair zijn en het meestal zonder netwerken moeten stellen zoals inline skaters, boottochten, ruiterroutes,...

Meer en meer digitaal

Meer en meer raakt het digitaal gebruik en het genavigeerd worden van (knooppunten) routes ingeburgerd bij een breder groep van gebruiker. En dat dankzij de smartphone.

Terug naar RouteYou

© 2006-2025 RouteYou - www.routeyou.com