Gegeorefereerde route csv
Inhoudstafel
Beschikbaarheid
Gegeorefereerde route csv's zijn beschikbaar via een RouteYou Premium, RouteYou Pro of RouteYou Enterprise account op RouteYou. Je kan een extra download bekomen van elke route waarvan jij de auteur bent (niet die van anderen) via de downloadpagina van een route. Bij het klikken op de download wordt een e-mail met downloadlink gestuurd naar het e-mailadres van jouw login op RouteYou. De download bevat een csv-bestand. Een csv-bestand laat toe om de informatie in bv. Excel handig te verwerken of bewerken.
Wat is het precies?
Elk vormpunt van een route bevat instructie-informatie:
- straatnaam (bv Kerkstraat)
- richting (bv rechtsaf)
- hoek (bv -89 graden)
De straatnaam en de richting kan je zien in de (gratis) print van een route. Opgelet: de straatnaam hangt af van het door jou gekozen routeringstype op het moment dat je de route hebt gepland (zo heeft 'manueel' geen straatnamen, kies je voor bv 'Osm-kortste' dan krijg je Osm-straatnamen (OpenStreetMap), ...
Via de functionaliteit van de 'gegeorefereerde route csv' willen we je
- nog extra informatie geven zoals
- hoogte
- gemeentenaam
- land
- ...
- op plaatsen waar je geen straatnamen hebt (omdat je bv bij het maken van de route koos voor het routeringstype 'manueel') een indicatie geven van een nabijgelegen (overeenkomstige) straatnaam (en hoogte, gemeentenaam, land, ...).
Een gegeorefereerde route csv-bestand bevat dus straatnamen, gemeentenamen, ... en heel wat andere informatie van alle vormpunten van jouw route. Deze informatie wordt gegenereerd a.d.h.v geocoding, srtm (hoogte-informatie) en de instructies van de route. Geocoding is een tijdrovend proces (hier voor alle vormpunten van een route). Daarom duurt het soms even (tot enkele minuten bij langere routes) alvorens je een downloadlink toegestuurd krijgt via e-mail.
Let op: geocodering is geen exact proces. Elk vormpunt van jouw route wordt gegeocodeerd op de OpenStreetMap-databank. Anders gezegd: we vragen voor elk vormpunt van jouw route de overeenkomstige straatnaam, gemeentenaam, land, ... op in de OpenStreetMap databank. Afhankelijk van jouw precisie bij het uitstippelen van de route én de OpenStreetMap databank krijg je dus een goed of minder goed resultaat. Om aan te duiden hoe betrouwbaar dit resultaat is, vertellen we je hoe zeker we zijn via het veld 'geocode_certainty' (zie verder). We kijken of de gegeocodeerde straatnaam al of niet gelijk is aan de straatnaam die we kennen via het routeringstype ('instruction_street').
De csv heeft als bestandsnaam: "routenaam-yyyy-mm-dd-hh-mm-ss" (bv. Mijn-Toertocht-2015-05-05-14-43-08)
Het csv-bestand bevat volgende informatie (velden):
- lon: de longitude van een vormpunt
- lat: de latitude van een vormpunt
- distance: de afstand vanaf het startpunt (in meter)
- elevation: hoogte-informatie (in meter)
- instruction_street: de straatnaaminstructie op een bepaald punt (opgelet: dit is afhankelijk van het routeringstype van de route op dat punt)
- instruction_direction: de richtinginstructie op een bepaald punt
- instruction_angle: de hoekinstructie van de route op een bepaald punt (in graden)
- geocode_lon: de (gegeocodeerde) longitude van het gegeocodeerde vormpunt
- geocode_lat: de (gegeocodeerde) latitude van het gegeocodeerde vormpunt
- geocode_certainty: de zekerheid (uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100) die we je geven over de betrouwbaarheid van het gegeocodeerde resultaat (= alle velden die beginnen met 'geocode_...' ).
instruction_street | geocode_street | zekerheid (%) |
---|---|---|
x | x | 99 |
x | y | 50 |
- | x | 50 |
x | - | 0 |
- | - | 0 |
- geocode_country: het (gegeocodeerde) land op een bepaald punt
- geocode_state: de (gegeocodeerde) provincie op een bepaald punt
- geocode_county: de (gegeocodeerde) regio op een bepaald punt
- geocode_city: de (gegeocodeerde) gemeente/stad op een bepaald punt
- geocode_street: de (gegeocodeerde) straatnaam op een bepaald punt
Hoe kan ik de csv gebruiken?
De functionaliteit kan je gebruiken om een lijst van straatnamen/gemeentenamen(/land/...) te genereren voor een route. Je kan het csv-bestand openen in bv Excel en al of niet nog bewerken, verwerken, grafieken toevoegen, ...
Een concreet voorbeeld: een straat- en gemeentenamen-lijst van een route.
Hoe ga je te werk (dit is een voorbeeld):
- Download de csv en open hem in Excel. Zet de optie filters aan voor de velden in je csv.
- Je hebt niet alle vormpunten van je route nodig: filter de lege waarden en bv de waarden 'straight' uit het veld 'instruction_direction'
- Voor rijen waar de 'geocode_certainty' gelijk is aan 99 zit je goed
- Voor rijen waar de 'geocode_certainty' niet gelijk is aan 99, beslis je zelf welke je wil behouden (filter bv alle waarden 0 eruit)
- (Op plaatsen waar je geen 'instruction_street' hebt, kan je de waarde uit de 'geocode_street' overnemen of behoud gewoon het veld 'geocode_street')
- Verwijder de nodige kolommen en behoud de velden 'distance', 'instruction_street', 'instruction_street' (of 'geocode_street') en 'geocode_city'
- Copy paste het resultaat eventueel in een nieuw Exceldocument en pas desgewenst de layout aan of voeg zelf informatie toe.
Veel gestelde vragen
Waarom al die puntkomma/komma-opties bij de download?
Veel programma's (zoals Excel) interpreteren decimale getallen die geschreven zijn met een punt of omgekeerd, met een komma, op basis van de taal/land-keuze die je ingesteld hebt. Je kan die instelling wel aanpassen in deze programma's, maar dat is meestal wel wat zoekwerk. Om de gebruiker het eenvoudig te maken bieden we hier de verschillende opties aan.
Waarom is het veld 'instruction_street' soms (gedeeltelijk) niet ingevuld?
In dit veld worden de straatnamen ingevuld die uit de route zelf komen (dus niet gegeocodeerd) en deze zijn afhankelijk van het door jou gekozen routeringstype op het moment dat je de route hebt gepland. (Heb je vb bepaalde stukken van jouw route 'manueel' gepland, dan heb je op die plaatsen geen straatnamen. Of je heb je de route over osm-kortste gepland, dan zal je daar de straatnamen uit osm (OpenStreetMap krijgen).